(recept
si oblíbilo 23 návštěvníků)
Vánoce jsou za dveřmi:-))) Našich 23 druhů cukrovíčka, postupně budu vkládat receptíky:)
Potřebné ingredience
chuť a málo spánku ( pro ty, co chodí do práce:-)) Ale ta námaha a úsilí pak stojí za to, když Vás rodina chválí!!! a chutná jim to!!!
Postup přípravy
1. PAŘÍŽSKÉ DO STROJKU
500g polohrubé mouky
360g Hery
200g cukru
2 žloutky
Uděláme ve strojku, jako takové obdélníčky, spojíme marmeládou a okraje namáčíme v čokoládě
2. LINECKÉ CUKROVÍ
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
5 lžic cukru krupice
2 lžíce vanilkového cukru
2 lžíce citónové šťávy
1/2 kostky másla (Hery)
2 žloutky
strouhanou citrónovou kůpru z 1/2 citrónu
na špičku nože prášek do pečiva
Vyválíme, vykrajujeme tvary, mažeme pikantní marmeládou, pocukrujeme
3. VANILKOVÉ ROHLÍČKY
320g hladké mouky
240g másla
160g mletých ořechů
80g moučkového sukru
2 žloutky
Zpracujeme těsto a buď vykrajujeme měsíčky nebo tvarujeme v ruce rohlíčky, horké obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým
4. KOŠÍČKY S KOŇAKOVOU NÁPLNÍ
Těsto:
350g hladké mouky
250g másla
200g cukru
140g strouhaných ořechů (mix)
1 lžíce kakaa
Upečené košíčky plníme koňakovou náplní:
250g másla + 200g krupicového cukru + 4 žloutky mícháme 15-20 minut (!) na páře. Pak přidat 2 vanilkové cukry. Krém vychladíme ve vodní lázni a ochutíme rumem a rumovou trestí. Naplněné košíčky polijeme čokoládou a ozdobíme lískovým oříškem.
5. ČOKOLÁDOVÉ OŘÍŠKY
Těsto:
200g másla
200g cukru
200g ořechů
50g kakaa
200ghladké mouky
Krém:
do 100g utřeného másla a 100g strouhané čokolády přidáme vlažný krém: 3 celá vejce a 150g cukru svaříme za stálého šlehání v páře do zhoustnutí
6. ČOKOLÁDOVÉ DORTÍČKY
Těsto:
210g hladké mouky
140g másla
70g cukru
1 žloutek
1 lžička kakaa
1 vanilkový cukr
Upčené slepujeme vždy dvě kolečka krémem:
5 lžic vody + 100g cukru + 2lžíce kakaa svařit
100g másla + 2 žloutky utřeme, pomalu přidáváme vychladlý cukr s kakaem
a poléváme čokoládovou polevou:
250g 100% tuku, rozpustit, nesmí být horký, přidáme 5 lžic cukru a 5 lžic kakaa, 2 rozšlehaná vejce pokojové teploty, vše smíchata polévat, zdobit půlkou oloupané mandle
7. CITRONOVÉ TYČINKY
120g másla
120g polohrubé mouky
1 žloutek
1 polévková lžíce mléka
citronová šťáva a kůra z půlky citronu
Poleva: 1 bílek a 150g moučkového cukru
1. Zpracujeme těsto z másla, mouky, žloutku, mléka a citronové šťávy a kůry a dáme vychladit. Mezitím umícháme polevu z bílku a moučkového cukru.
2. Z těsta vyválíme plát asi 5mm silný, zarovnáme rádýlkem, potřeme polevou. Rádýlkem nakrájíme na tyčinky a pomocí nože nakládáme na plech vyložený pečícím papírem.
3. Pečeme v mírně zahřáté troubě na 110°C asi 15-20minut, uložíme v chladu.
Letos udělám z dvojité dávky, zmizely jako první:-o)
8. MÁSLOVÉ KYTIČKY (použito z Pošli recept č. prosinec 2008), byly moc dobré, letos zase zopáknu:-)
280g másla
70g moučkového cukru
300g hladké mouky
2 žloutky
1 vanilkový cukr
marmeláda na spojení
čokoláda na polevu
1. Máslo, žloutky a cukr utřeme a postupně vmícháme mouku.
2. Těsto ve tvaru kytiček vytlačujeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečícím papírem) buď pomocí strojku, nebo cukrářského sáčku.
3. Pečeme asi 20min při 150°C (kytičky mají být mírně zlatavé)
4. Slepujeme je marmeládou a zdobíme nitkami z čokoládové polevy.
9. PERNÍČKY (vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale jen podle tohoto jsou měkké během tří dnů)
500g hladké mouky
250g cukru moučka
2 vejce
100g másla
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
1/2 balíčku nebo i více perníkového koření
1/2 lžičky jedlé sody
Vypracujeme těsto, vyválíme a na mírně vymaštěný plech (nebo pečící papír) dáme péct. Vykrájené tvary potřeme vlažnou vodou. Po upečení perníčky potřeme rozšlehaným vejcem v mléce a necháme na plechu vychladnout. Perníčky jsou měkké a k jídlu za 2-3-dny. Zdobíme sněhovou polevou.
Poleva: na 1 bílek 150-200g 2x prosátého moučkového cukru. Bílek šleháme vidličkou, pak postupně přidáme cukr a 1/2lžičky octa, pokud je to husté, přidáme ocet (není tam vůbec cítit a na rozdíl od citronové šťávy zůstává poleva krásně bílá:-)), pokud řídké, přidáme cukr. Zdobím zdobícími pytlíčky, kdyžtak vyfotím, u nás k dostání za cca 19Kč.
10. KOKOSOVÍ TUČŇÁCI (rozpis přibližně na 30 tučňáčků)
70g mletých dětských piškotů
80g mletého kokosu
100g moučkového cukru
60g másla
1 lžíce rumu
1 lžíce mléka
Na dohotovení:
250g jakéhokoliv krému, co vám zbytez plnění cukroví, 30 dětských piškotů, 40g mléčné čokoládové polevy, 70 půlek loupaných mandlí, 1 lžička barevného cukrářského máčku, kandované ovoce
1. Mleté piškoty promícháme s kokosem, cukrem, přidáme nakrájené máslo, rum a mléko. Vypracujeme těsto, kterým plníme formičky - včelí úly. Z těsta připravíme asi 30úlů a necháme do druhého dne při pokojové teplotě zaschnout.
2. Úly plníme máslovým krémem aklademe na kulaté piškoty. Vzhledu tučňáčků dosáhneme tak, že vrchní špičku a podélně půlku úlu potřeme čokoládovou polevou, na kterou po stranách přilepíme půlky mandlí jako křidélka. Do vrchní části potřené čokoládou vtiskneme dva máčky jako oči. Zobáčky vytvoříme z drobných trojúhelníčků kandovaného ovoce a rovněž vsadíme do polevy. Tučňáky necháme zcela zatuhnout.
11.VÁNOČNÍ KOULE Á LA RAFFAELO
Uvaříme vanilkový puding ze čtvrtlitru mléka, nesladit! Pak vyšleháme 150g moučkového cukru s půlkou másla a čtvrtkou Hery. Do sametového krému pak po lžičkách opatrně zašleháme vychladlý puding. Nakrájíme půl balíku dortových opatek a bohatě pokapeme rumem, nee rozmočíme! Krém důkladně promícháme s oplatkami a necháme v lednici ztuhnout do druhého dne. Z krému pak v dlaních uválíme cca 50ks kuliček. Do každé vmáčkneme loupanou mandli a obalíme ji ve strouhaném kokosu, který můžeme smíchat s drcenými mandlovými lupínky.
12. SKOŘICOVÉ ROHLÍKY
300g hladké mouky
125g másla
100g cukru
1 celé vejce
1/2 lžičky skořice
1/2 prášku do pečiva
Vychladlé plníme krémem:
Utřeme: 100g másla, 100g cukru
Svaříme: 1 vrchovatou lžíci hrubé mouky a 125ml mléka
Do utřeného másla s cukrem přidáme vychladlou kaši a dochutíme 1 lžící zrnkové kávy, kdo nemá rád nedá.
12. SANDOKANOVY OČI (recept požit ze stránek www.cukrovi.kvalitne.cz)
kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.
ořechová hmota: 100g strouhaných ořechů, 50g moučkového cukru, 50g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty
čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudingu, 125g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.
Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty (nebo obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty,kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl důlku.
13. PISTÁCIOVÉ LÍSTKY (rovněž receptík ze stránek www.cukrovi.kvalitně.cz)
325g hladké mouky
100g cukru krupice
3 vanilkové cukry
špetka soli
kůra ze dvou citronů
2 žloutky
200 tuku
Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší,neslepují se). Upečeme a polijeme pistáciovou elestickou polevou a posypeme sekanými nesolenými vyloupanými pistáciemi.
14. ŠTAFETKY
Vyšleháme 240g bílků a 140g cukru krupice, vmícháme 70g kokosu + mleté ořechy, 70g hladké mouky a upečeme na pečícím papíře. Vychladlé potřeme nugetovým nebo kávovým krémem,rozpůlíme, přiklopíme na sebe krémem dovnitř a dáme ztuhnout do lednice. Pak vše nakrájíme na obdélníčky a máčíme v čokoládě.
15. ARAŠÍDOVÉ VĚNEČKY (vynikající chutné těsto, pro ty, co mají rádi arašídy)
70g nesolených arašídů
175g másla
300g hladké mouky
100g moučkového cukru
špetku soli
1 žloutek
Vypracujeme těsto, v masovém strojku tvoříme kroužky, upečeme, pocákáme čokoládovou polevou a pocukrujeme.
16. VOSÍ HNÍZDA
160g dětských piškotů
160g cukru
60g másla
2 lžíce rumu
1 lžíce kakaa
Těsto zpracujeme a vtlačujeme do formičky vysypané cukrem, zespodu mázneme krém, který utřeme z 120g cukru, 120g másla, 1 žlotku a 2 lžícemi rumu a ukončíme piškotou.
17. PRAŽSKÉ CUKROVÍ
350g hladké mouky
200g másla
130g cukru, vanilk. cukr, citr. kůra
2 vařené žloutky
2 syrové žloutky
Zpracovat těsto, vytlačujeme strojkem, spojit náplní, konce máčet v čokoládě
Náplň:
120g cukru moučka
2 syrové žloutky
1 lžíce mléka
10g kakaa
80g másla
Šleháme ve vodní lázni žloutky, cukr, mléko, kakao - odstavíme, přidáme máslo, mícháme až do vychladnutí.
18. ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY
230g hladké mouky
140g másla
70g cukru
50g mletých oříšků
lžíce kakaa
Plníme vymazané formičky
Krém:
utřeme 250g másla, 100g cukru a 100g čokolády
Na dno košíčků dáme trochu ostré zavařeniny, potom kré, poléváme čokoládou a zdobíme lískovým oříškem.
19. ČERNÉ TRUBIČKY
210g hladké mouky
140g tuku
80g mletých ořechů
60g cukru
1vejce, půl lžíce kakaa
krém: mám vyzkoušeno, že na jednu dávku trubiček, dvě dávky krému:-)
140g cukru, 4 celá vejce a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí, po schladnutí se přidá 140g másla (ochuceného rumem), upečené plnit krémem, konce máčet v čokoládě.
20. PAŘÍŽSKÉ ROHLÍČKY
3 bílky a 120g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150g ml. ořechů a 1 lžíci polohr. mouky. Sáčkem na plech stříkáme rohlíčky, pečeme při 110°C. Na ně nastříkáme krém: 3 žloutky šleháme nad parou se 100g moučkového cukru a 50g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do 125g másla, můžeme přidat rum. Poléváme čokoládou.
21. ŽABÍ HUBKY
250g másla
250g hladké mouky
1 vejce
1 lžíce vody
Náplň:
150g moučkového cukru
150g mletých ořechů
2 malá vejce
citronová kůra
Zpracujeme těsto z másla, hladké mouky, vejce a vody, uložíme ho na 24 hodin do chladu. Na pomoučněném válu vyválíme těsto na 2-3mm silný plát a vykrájíme kolečka. Doprostřed kolečka vložíme náplň, přeložíme napůl, okraje mírně přimáčkneme. Pečeme na 150°C asi 15min a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým.
22. IŠELSKÁ KOLEČKA
420g hladké mouky
140g moučkového cukru
300g Hery
80g směsi mletých ořechů
4 polévkové lžíce kakaa
skořice
Vykrajujeme kolečka, po upečení plníme vždy dvě k sobě smsí z mletých ořechů a marmelády (tu dávám od oka:-)), poláváme čokoládou azdobíme čím chceme:-) Já použila loni srdíčka z cukru (kupovaná)
23. KULIČKY (nepečené)
Umlít 200g dortových oplatek a 100g piškot, přidat 250g cukru moučka, 250g másla, 3 žloutky, 4 lžíce rumu, uhňácat kuličky, obalit v čokoládě a potom v kokosu nebo ml. ořechách.
24. KOLEČKA Z CELÝCH LÍSKÁČŮ (přídavek:-))
300g hladké mouky
200g másla
100g cukru moučka
1 žloutek
2 vrchovaté lžíce kakaa
Vypracovat těsto a do těsta vpracovat 100g lískových jader předem asi 1 hodinu namočených a usušených. Vytvořit válečky asi 2-2,5cm v průměru, nechat v lednici ztuhnout, potom krájet na kolečka asi 1cm silná. Péct v troubě:-)
Všem přeji krásné prožití vánočních svátků, hodně štěstíčka a zdravíčka v příštím roce, hodného manžela, přítele.... dětičky a hlavně POHODU, žádsný STRES:-)) Martina a3 chlapi v chalupě:-D
500g polohrubé mouky
360g Hery
200g cukru
2 žloutky
Uděláme ve strojku, jako takové obdélníčky, spojíme marmeládou a okraje namáčíme v čokoládě
2. LINECKÉ CUKROVÍ
1 a 1/2 hrnku hladké mouky
5 lžic cukru krupice
2 lžíce vanilkového cukru
2 lžíce citónové šťávy
1/2 kostky másla (Hery)
2 žloutky
strouhanou citrónovou kůpru z 1/2 citrónu
na špičku nože prášek do pečiva
Vyválíme, vykrajujeme tvary, mažeme pikantní marmeládou, pocukrujeme
3. VANILKOVÉ ROHLÍČKY
320g hladké mouky
240g másla
160g mletých ořechů
80g moučkového sukru
2 žloutky
Zpracujeme těsto a buď vykrajujeme měsíčky nebo tvarujeme v ruce rohlíčky, horké obalíme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým
4. KOŠÍČKY S KOŇAKOVOU NÁPLNÍ
Těsto:
350g hladké mouky
250g másla
200g cukru
140g strouhaných ořechů (mix)
1 lžíce kakaa
Upečené košíčky plníme koňakovou náplní:
250g másla + 200g krupicového cukru + 4 žloutky mícháme 15-20 minut (!) na páře. Pak přidat 2 vanilkové cukry. Krém vychladíme ve vodní lázni a ochutíme rumem a rumovou trestí. Naplněné košíčky polijeme čokoládou a ozdobíme lískovým oříškem.
5. ČOKOLÁDOVÉ OŘÍŠKY
Těsto:
200g másla
200g cukru
200g ořechů
50g kakaa
200ghladké mouky
Krém:
do 100g utřeného másla a 100g strouhané čokolády přidáme vlažný krém: 3 celá vejce a 150g cukru svaříme za stálého šlehání v páře do zhoustnutí
6. ČOKOLÁDOVÉ DORTÍČKY
Těsto:
210g hladké mouky
140g másla
70g cukru
1 žloutek
1 lžička kakaa
1 vanilkový cukr
Upčené slepujeme vždy dvě kolečka krémem:
5 lžic vody + 100g cukru + 2lžíce kakaa svařit
100g másla + 2 žloutky utřeme, pomalu přidáváme vychladlý cukr s kakaem
a poléváme čokoládovou polevou:
250g 100% tuku, rozpustit, nesmí být horký, přidáme 5 lžic cukru a 5 lžic kakaa, 2 rozšlehaná vejce pokojové teploty, vše smíchata polévat, zdobit půlkou oloupané mandle
7. CITRONOVÉ TYČINKY
120g másla
120g polohrubé mouky
1 žloutek
1 polévková lžíce mléka
citronová šťáva a kůra z půlky citronu
Poleva: 1 bílek a 150g moučkového cukru
1. Zpracujeme těsto z másla, mouky, žloutku, mléka a citronové šťávy a kůry a dáme vychladit. Mezitím umícháme polevu z bílku a moučkového cukru.
2. Z těsta vyválíme plát asi 5mm silný, zarovnáme rádýlkem, potřeme polevou. Rádýlkem nakrájíme na tyčinky a pomocí nože nakládáme na plech vyložený pečícím papírem.
3. Pečeme v mírně zahřáté troubě na 110°C asi 15-20minut, uložíme v chladu.
Letos udělám z dvojité dávky, zmizely jako první:-o)
8. MÁSLOVÉ KYTIČKY (použito z Pošli recept č. prosinec 2008), byly moc dobré, letos zase zopáknu:-)
280g másla
70g moučkového cukru
300g hladké mouky
2 žloutky
1 vanilkový cukr
marmeláda na spojení
čokoláda na polevu
1. Máslo, žloutky a cukr utřeme a postupně vmícháme mouku.
2. Těsto ve tvaru kytiček vytlačujeme na vymazaný a vysypaný plech (nebo vyložený pečícím papírem) buď pomocí strojku, nebo cukrářského sáčku.
3. Pečeme asi 20min při 150°C (kytičky mají být mírně zlatavé)
4. Slepujeme je marmeládou a zdobíme nitkami z čokoládové polevy.
9. PERNÍČKY (vyzkoušela jsem už hodně receptů, ale jen podle tohoto jsou měkké během tří dnů)
500g hladké mouky
250g cukru moučka
2 vejce
100g másla
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
1/2 balíčku nebo i více perníkového koření
1/2 lžičky jedlé sody
Vypracujeme těsto, vyválíme a na mírně vymaštěný plech (nebo pečící papír) dáme péct. Vykrájené tvary potřeme vlažnou vodou. Po upečení perníčky potřeme rozšlehaným vejcem v mléce a necháme na plechu vychladnout. Perníčky jsou měkké a k jídlu za 2-3-dny. Zdobíme sněhovou polevou.
Poleva: na 1 bílek 150-200g 2x prosátého moučkového cukru. Bílek šleháme vidličkou, pak postupně přidáme cukr a 1/2lžičky octa, pokud je to husté, přidáme ocet (není tam vůbec cítit a na rozdíl od citronové šťávy zůstává poleva krásně bílá:-)), pokud řídké, přidáme cukr. Zdobím zdobícími pytlíčky, kdyžtak vyfotím, u nás k dostání za cca 19Kč.
10. KOKOSOVÍ TUČŇÁCI (rozpis přibližně na 30 tučňáčků)
70g mletých dětských piškotů
80g mletého kokosu
100g moučkového cukru
60g másla
1 lžíce rumu
1 lžíce mléka
Na dohotovení:
250g jakéhokoliv krému, co vám zbytez plnění cukroví, 30 dětských piškotů, 40g mléčné čokoládové polevy, 70 půlek loupaných mandlí, 1 lžička barevného cukrářského máčku, kandované ovoce
1. Mleté piškoty promícháme s kokosem, cukrem, přidáme nakrájené máslo, rum a mléko. Vypracujeme těsto, kterým plníme formičky - včelí úly. Z těsta připravíme asi 30úlů a necháme do druhého dne při pokojové teplotě zaschnout.
2. Úly plníme máslovým krémem aklademe na kulaté piškoty. Vzhledu tučňáčků dosáhneme tak, že vrchní špičku a podélně půlku úlu potřeme čokoládovou polevou, na kterou po stranách přilepíme půlky mandlí jako křidélka. Do vrchní části potřené čokoládou vtiskneme dva máčky jako oči. Zobáčky vytvoříme z drobných trojúhelníčků kandovaného ovoce a rovněž vsadíme do polevy. Tučňáky necháme zcela zatuhnout.
11.VÁNOČNÍ KOULE Á LA RAFFAELO
Uvaříme vanilkový puding ze čtvrtlitru mléka, nesladit! Pak vyšleháme 150g moučkového cukru s půlkou másla a čtvrtkou Hery. Do sametového krému pak po lžičkách opatrně zašleháme vychladlý puding. Nakrájíme půl balíku dortových opatek a bohatě pokapeme rumem, nee rozmočíme! Krém důkladně promícháme s oplatkami a necháme v lednici ztuhnout do druhého dne. Z krému pak v dlaních uválíme cca 50ks kuliček. Do každé vmáčkneme loupanou mandli a obalíme ji ve strouhaném kokosu, který můžeme smíchat s drcenými mandlovými lupínky.
12. SKOŘICOVÉ ROHLÍKY
300g hladké mouky
125g másla
100g cukru
1 celé vejce
1/2 lžičky skořice
1/2 prášku do pečiva
Vychladlé plníme krémem:
Utřeme: 100g másla, 100g cukru
Svaříme: 1 vrchovatou lžíci hrubé mouky a 125ml mléka
Do utřeného másla s cukrem přidáme vychladlou kaši a dochutíme 1 lžící zrnkové kávy, kdo nemá rád nedá.
12. SANDOKANOVY OČI (recept požit ze stránek www.cukrovi.kvalitne.cz)
kokosová hmota: 4 lžíce sušeného mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 5 lžic kokosové moučky, 125g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.
ořechová hmota: 100g strouhaných ořechů, 50g moučkového cukru, 50g másla, rum podle chuti. Vše smícháme, ochutíme rumem podle hustoty
čokoláda: 5 lžic kakaa, 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce vanilkového pudingu, 125g ztuženého tuku. Tuk rozpustíme ve vodní lázni, přidáme ostatní suroviny a vymícháme.
Do otvoru ve vajíčkovém platu z umělé hmoty (nebo obalu od Kinder vajec) vložíme na dno lentilku, dáme trochu kokosové hmoty,kousek ořechové hmoty a zalijeme čokoládou. Celkem vyplníme půl důlku.
13. PISTÁCIOVÉ LÍSTKY (rovněž receptík ze stránek www.cukrovi.kvalitně.cz)
325g hladké mouky
100g cukru krupice
3 vanilkové cukry
špetka soli
kůra ze dvou citronů
2 žloutky
200 tuku
Vypracujeme těsto, vykrajujeme lístky (trochu vyšší,neslepují se). Upečeme a polijeme pistáciovou elestickou polevou a posypeme sekanými nesolenými vyloupanými pistáciemi.
14. ŠTAFETKY
Vyšleháme 240g bílků a 140g cukru krupice, vmícháme 70g kokosu + mleté ořechy, 70g hladké mouky a upečeme na pečícím papíře. Vychladlé potřeme nugetovým nebo kávovým krémem,rozpůlíme, přiklopíme na sebe krémem dovnitř a dáme ztuhnout do lednice. Pak vše nakrájíme na obdélníčky a máčíme v čokoládě.
15. ARAŠÍDOVÉ VĚNEČKY (vynikající chutné těsto, pro ty, co mají rádi arašídy)
70g nesolených arašídů
175g másla
300g hladké mouky
100g moučkového cukru
špetku soli
1 žloutek
Vypracujeme těsto, v masovém strojku tvoříme kroužky, upečeme, pocákáme čokoládovou polevou a pocukrujeme.
16. VOSÍ HNÍZDA
160g dětských piškotů
160g cukru
60g másla
2 lžíce rumu
1 lžíce kakaa
Těsto zpracujeme a vtlačujeme do formičky vysypané cukrem, zespodu mázneme krém, který utřeme z 120g cukru, 120g másla, 1 žlotku a 2 lžícemi rumu a ukončíme piškotou.
17. PRAŽSKÉ CUKROVÍ
350g hladké mouky
200g másla
130g cukru, vanilk. cukr, citr. kůra
2 vařené žloutky
2 syrové žloutky
Zpracovat těsto, vytlačujeme strojkem, spojit náplní, konce máčet v čokoládě
Náplň:
120g cukru moučka
2 syrové žloutky
1 lžíce mléka
10g kakaa
80g másla
Šleháme ve vodní lázni žloutky, cukr, mléko, kakao - odstavíme, přidáme máslo, mícháme až do vychladnutí.
18. ČOKOLÁDOVÉ KOŠÍČKY
230g hladké mouky
140g másla
70g cukru
50g mletých oříšků
lžíce kakaa
Plníme vymazané formičky
Krém:
utřeme 250g másla, 100g cukru a 100g čokolády
Na dno košíčků dáme trochu ostré zavařeniny, potom kré, poléváme čokoládou a zdobíme lískovým oříškem.
19. ČERNÉ TRUBIČKY
210g hladké mouky
140g tuku
80g mletých ořechů
60g cukru
1vejce, půl lžíce kakaa
krém: mám vyzkoušeno, že na jednu dávku trubiček, dvě dávky krému:-)
140g cukru, 4 celá vejce a vanilkový cukr šlehat ve vodní lázni do zhoustnutí, po schladnutí se přidá 140g másla (ochuceného rumem), upečené plnit krémem, konce máčet v čokoládě.
20. PAŘÍŽSKÉ ROHLÍČKY
3 bílky a 120g cukru krupice šleháme v páře. Pak opatrně vmícháme 150g ml. ořechů a 1 lžíci polohr. mouky. Sáčkem na plech stříkáme rohlíčky, pečeme při 110°C. Na ně nastříkáme krém: 3 žloutky šleháme nad parou se 100g moučkového cukru a 50g čokolády na vaření. Po vychladnutí vmícháme do 125g másla, můžeme přidat rum. Poléváme čokoládou.
21. ŽABÍ HUBKY
250g másla
250g hladké mouky
1 vejce
1 lžíce vody
Náplň:
150g moučkového cukru
150g mletých ořechů
2 malá vejce
citronová kůra
Zpracujeme těsto z másla, hladké mouky, vejce a vody, uložíme ho na 24 hodin do chladu. Na pomoučněném válu vyválíme těsto na 2-3mm silný plát a vykrájíme kolečka. Doprostřed kolečka vložíme náplň, přeložíme napůl, okraje mírně přimáčkneme. Pečeme na 150°C asi 15min a ještě teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým.
22. IŠELSKÁ KOLEČKA
420g hladké mouky
140g moučkového cukru
300g Hery
80g směsi mletých ořechů
4 polévkové lžíce kakaa
skořice
Vykrajujeme kolečka, po upečení plníme vždy dvě k sobě smsí z mletých ořechů a marmelády (tu dávám od oka:-)), poláváme čokoládou azdobíme čím chceme:-) Já použila loni srdíčka z cukru (kupovaná)
23. KULIČKY (nepečené)
Umlít 200g dortových oplatek a 100g piškot, přidat 250g cukru moučka, 250g másla, 3 žloutky, 4 lžíce rumu, uhňácat kuličky, obalit v čokoládě a potom v kokosu nebo ml. ořechách.
24. KOLEČKA Z CELÝCH LÍSKÁČŮ (přídavek:-))
300g hladké mouky
200g másla
100g cukru moučka
1 žloutek
2 vrchovaté lžíce kakaa
Vypracovat těsto a do těsta vpracovat 100g lískových jader předem asi 1 hodinu namočených a usušených. Vytvořit válečky asi 2-2,5cm v průměru, nechat v lednici ztuhnout, potom krájet na kolečka asi 1cm silná. Péct v troubě:-)
Všem přeji krásné prožití vánočních svátků, hodně štěstíčka a zdravíčka v příštím roce, hodného manžela, přítele.... dětičky a hlavně POHODU, žádsný STRES:-)) Martina a3 chlapi v chalupě:-D
jiný pohled
pohled na tučňáčka:-)
a ještě jiné druhy...
naše perníčky:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
mimi1968
(upraveno)
21. 11. 2013, 20:02
barunka
(upraveno)
21. 11. 2013, 14:52
Mach
(upraveno)
13. 12. 2009, 17:00
Dobrý den Marti,vyzkoušela jsem citronové tyčinky a musím říct,že nám moc chutnají,zařadím je mezi naše oblíbené,děkuji za recept
MartinaH
(upraveno)
14. 12. 2009, 13:41
@Mach
Zlati, tak to jsem moc ráda, že receptík nezklamal a že jste tyčinky vyzkoušela Mějte se hezky a krásné prožití vánočních svátků celé rodince
gonzar
(upraveno)
4. 11. 2009, 15:26
Krásné cukrovíčko, díky za recepty.
MartinaH
(upraveno)
4. 11. 2009, 16:04
@gonzar
Alenko, děkuji, ještě nejsou všechny, snad to do týdne stihnu a všechny napíšu, fotku jsem měla z loňska i seznam, který si vždy dělám, co budu péci, jen ty receptíky mám po různu, tak je musím dát dohromady. Něco je z časopisů, něco rodinné receptíky maminky, my si pak cukroví měníme i navzájem
gonzar
(upraveno)
5. 11. 2009, 10:30
@MartinaH
Marti, já budu ráda, když vyzkouším zase něco nového. Díky moc.
Mach
(upraveno)
29. 10. 2009, 16:22
Pěkné,můžu se zeptat co je za druh pod těma lineckýma kytičkama?Z.
MartinaH
(upraveno)
30. 10. 2009, 9:34
@Mach
Dobrý den Zlatko to jsou citónové tyčinky, dělala jsem je loni poprvé a zmizely jako první taky písnu receptík, dělalo se to na plech a pak vykrajovaly tyčinky
Mach
(upraveno)
30. 10. 2009, 12:18
@MartinaH
Díky Martino,už se těším na nový receptík
Ilonáček
(upraveno)
29. 10. 2009, 15:31
Dočka
(upraveno)
29. 10. 2009, 13:57
moc se vám to povedlo moc pěkný přímo k
MartinaH
(upraveno)
29. 10. 2009, 14:49
@Dočka
děkuji